Ahad, 30 Julai 2017

Pokok Kembang Songsang

Pagi ini di port minum pagi.. hari tu ada Kak Mala inform nama bunga ni.. dalam wiki memaklumkan semua bahagian bunga ni beracun...

Cantik dengan warna yang terang benderang







Jumaat, 21 Julai 2017

Mi kari ..

Mi kari antarabangsa katanya.. mangkuk besar... rasanya ada rasa Laksa Johor sebab kuahnya ada rasa bunga kantan

Breakfast ramai-ramai di Port Pasar Lama disini.. ramai juga yang suka.. akak minta tukar kueh tiau atau mihun.. memang lurus .. jual mee aje... tiada.. akak ni minta yang lain ... sebab takut gastrik datang kalau makan mee kuning.. oleh itu  alas dulu dengan makanan lain spt sesudu dua nasilemak HS.. alhamdulillah ok..

Selasa, 18 Julai 2017

Beraya lagi

Jumaat malam Sabtu lepas dengan paksaan agar anak-anak bujang drive utk akak dan keluarga biras
untuk beraya di sini..

Makan malam:
Sambal tumis petai
Gulai tenggiri dengan pegaga
Kangkong ikan bilis.. rojak..

Ha ha dah lama tak ziarah ke sini .. hambik korang semua.. air tangan moksu yang lazat2.. tiada foto makanan untuk di up disini.. hanya ingatan didada dan minda bahawa best datang raya sini..

Pemandangan malam yang indah..

Malam minggu pula kunjungan balas ke rumah biras.. ha ha .. lagi menu makan malam.. pegaga masak putih dgn keledek oren.. favourite akak.. sambal telur pecah.. ayam goreng kfc dan laksa... adoi.. lari diet...

Ahad akak masak gulai labu lagi ... manisnya labu.. alhamdulillah dah tak angin makan labu... juga elok untuk batuk2..

1st time masak labu.. sebelum ni labu tak pernah jengah dapur akak.. 

Isnin, 17 Julai 2017

Cici di pagi raya


Pagi-pagi Raya akak dah melawat dan melayan Cici.. kesian diletakkan di balkoni.. selalunya menjalar panjang atas lantai kat dalam rumah..

Buat muka sedih .. nak keluar sangkar dan bakal ditinggalkan berhari-hari di KL kerana kami balik fl untuk beraya dan jenguk rumah yang ditinggalkan.. tak sampai hati bila ingat dia ditinggalkan di sini.. usha2 Mak Teh supaya bawa balik Cici dengan Geledi.. Caca dan Abam BIL bawa balik Bagan..
 akhirnya berjaya juga Cici balik fl beraya... ada kereta yang lapang maka boleh lah tumpangkan sangkar Cici..

Tina disangkar bawah memujuk Cici..

gelisah nak keluar sangkar

Merenung nasib ke Ci...


Anak Cici dan Tina tengah melasak.. yang pasti seekor tu nama Bobo entah yang mana satu belum boleh cam lagi.. dari 5 tinggal 3.. tinggal korang raya kat KL ye



Lagak Cici di pagi raya
video


video

Rabu, 12 Julai 2017

Kuinin bersantan

Kuinin dari Ipoh.. tak sempat makan dengan almarhum bonda.. Kak Lang olah je dgn santan kotak.. simple2 sudahla asalkan tak membazir buahnya..



Isnin, 10 Julai 2017

Dah muak makan rendang dan seangkatan dengannya

Komen blog: Warisan Petani.. pic. 3 tu telur ikan mayung ke.. bulat2 jernih macam guli? 1st time tengok!!



Raya 1 - 3 rendang, lemang, lontong dan nasi himpit, sup gearbox... dah tak lalu.. maka ..


Hari ke empat raya..

Penetapan menu oleh BIL Mel..
Sambal pelaling... Air tangan SIL..

Gulai peria .. Adinda Kongah

Akak teringin nak olah sendiri.. peria dan telur.. teringat olahan makcik di raya ke 2.. makteh pilih telur je.. peria diabaikan

Sambal belacan versi BIL.. 

Ramai2 makan.. habis..

Minggu lepas... without fail .. setiap hari akak masak untuk dinner... lepas ofis rest dulu.. lelap sekejap baru mulakan kuntau didapur..  lenguh kaki duk dapur lama2.. kena masak sebab kedai  makan masih cuti raya... kena gigihkan diri perasapkan dapur.. lauk2 simple.. HS sampai kata teringatkan vangge kat Lakefield.. acah2 akak untuk dinner kat sana la tu.. ha ha mak jiwa kental minggu ni .. korang makanla olahan mak ko ye minggu2 raya ni..


Isnin- Kembung  goreng berlada dgn peria telur lagi ( kobang rajin goreng ikan.. malangnya ikan NSK tu macam dah lama bergaram.. rupa lawa.. bila digoreng macam ikan kembung rebus rasanya.. tak pe tu rezeki malam tu.. habis..


Selasa - Ikan bilis berlada dgn sup kentang..

Rabu - labu masak lemak dgn sambal gesek, ikan bulus goreng ( gigih akak mengupas kulit labu yang keras tu... masak labu gara2 viral untuk hilangkan demam .. kebetulan tengah demam.. alhamdulillah kebah)

Khamis-Labu lemak putih dgn telur ikan tenggiri ( terpaksa beli kepala ikan tenggiri besar tu untuk dapatkan telurnya), telur dadar yang didominasi oleh kacang buncis 

Jumaat - kari kepala ikan ala mamak (mak macam e&o rasanya kata diorang ni) untuk hilangkan kemaruk HS untuk ke Vangge.. beli keperluan di MyMydin.. kad ceria tak bole pakai.. rugi tak dapt diskaun..
kekurangan.. tahu, kacang panjang dan bendi yang ciput.. 

Sabtu.. pagi breakfast dgn kari  tu tu lagi.
Tengahari kenduri kahwin  kt kampung.. hmm sedap pulak kari tulang.. daging baru sembelih memang sedap... ambil 2 ketul je (sikit je memang sedap) .. kena sedar diri tk boleh makan banyak..

Dinner - kari lagi tambah ikan selar

Ahad - gulai cencaru dgn cendawan  ( idea asal nak buat gulai cendawan dgn ikan bilis dan ikan cencaru berlada.. kensel sekali jalan je lauk tu) - dapatla akak buat lauk bersahur... ha ha si HS brekfast kilat nasi dgn gulai tu sebelum ke sekolah...

Isnin- kelakar hari ni kt Sogo hanya ada tenggiri kepala dgn ekor dan anak tenggiri.. jadilah.. manisnya anak tenggiri.. tulang rangup bila digoreng garing..  buat sambal bersantan favourite hs, salad celur dgn bawang putih goreng ala e&o.. separuh botol bwang putih rangup tu utk HS sahaja.. elok untuk buang angin katanya

Selasa - belum tahu lagi.. tgk mood..

Semua menu diatas tiada berfoto sebab makan diutamakan segera.. bersegeraan makan sebab lepastu nak tidur.. sempat rakam foto lemak labu dan ikan goreng simple dengan bawang.. 

Ahad, 2 Julai 2017

Makin merendah dahannya

Sebelum ni kemain tinggi bunganya.. dah tak larat menggapai langit .. turun la dahan untuk memudahkan kami mendekati bunganya yang gedabak itu.. status raya.. dah habis kena tebas untuk memberi ruang kepada aktiviti mengemas pra raya.. 




Semak ni dah terang..

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)