Ahad, 11 Disember 2016

Si hijau beraya Eidul Fitri

Bertemu dipenghujung tempoh beraya di sini hari tu
 mereka pun beraya .. banyak daun untuk diraikan sebagai juadah








Sabtu, 10 Disember 2016

BT Landfill

Ada urusan disini.. kawasan yang sangat luas.. penerangan mengenai teknologi tinggi.. 


Jumaat, 9 Disember 2016

Rezeki cendol Bakar PD

Ada kerja yang diperlukan disiapkan di sini.. angkut la anak-anak sebab si HS tiada siapa jaga .. ahli keluarga asik ulang ke hospital.. dapat seunit yang ada 3 bilik.. anak2 lelaki keluarga kena makan dengan perbelanjaan sendiri.. alhamdulillah abang-abang HS mahu ikut sekali.. kena jaga adik la.. biras pun ikut.. kononnya boleh masak.. orang pakar masak ni bila ikut sekali dari rumah dia dah prepare lauk pauk ... asam pedas, sambal kentang dll.. bila orang dengar macam nak berkelah.. dah ke PD kan.. namun bila semua dah sampai ..  lepak aje dalam rumah..sebab swimming pool under maintenance sebab grup sebelumnya dah kotorkan kolam dengna aktiviti modul mereka..

 kawan-kawan sibuk pasal cendol bakar.. tolak-menolak untuk payung kawan-kawan semua.. cendol bakar jadi bahan.. akak ingat dia orang saja bahankan isu payong cendol.. hmm semua orang dapat.. akak pula dah order dengan anakanada Siraj untuk keluarga dirumah.. rezeki dapat dua cendol hari tu.. hi hi biras akak ingatkan cendol tu dibakar.. cendol Bakar rupanya.. semua mengaku sedap cendol tu..

Cucur Udang Tugu Negara

Hari tu.. Sebelum keputusan UPSR keluar..
Pn Boss dah info untuk pendaftaran sekolah menengah.. tak payah cuti.. mohon keluar ofis je.. setelah dokumen yang dikehendaki dilengkapkan akak dan anakanda sulong yang setia menanti bergerak ke sekolah tersebut.. alhamdulillah sekejap je selesai.. persekitaran sekolah mengingatkan akak akan pula sekolah lama .. 33 tahun sudah.. 
kereta tidak dibenarkan masuk maka anakanda sulung tunggu diluar.. jiran akak maklumkan keputusan dikeluarkan lewat .. katanya pegawai kementerian akan umumkan hasil peperiksaan dan perubahan2 yang telah dilaksanakan.. ok.. balik ofis dulu .. sambung kerja.. dpt wasap dari HS .. keputusan dah keluar.. alhamdulillah.. ada peningkatan dan dapat pula menjala seunit A.. tak sangka pula.. ingatkan tiada A langsung.. jadilah dik.. menjelang tengahari minta izin lagi keluar ofis untuk ke sekolah.. ha ha kejutan lagi ada markah 100 untuk karektor HS yang pandai berkawan.. ada pula pola graf menunjukkan status keputusan keseluruhan... semakin besar menuju garisan luar menunjukkan prestasi keputusan yang cemerlang.. 

urusan penerangan dan penyerahan fail selesai.. masa untuk isi perut.. pilih yg terdekat.. anakanda sulong dan HS suka kari.. HS pilih ayam kampung goreng.. abang HS pilih ikan goreng.. akak pilih ayam kampung goreng.. 

Usai makan singgah dulu gerai yang akak nampak jual goreng pisang.. kononnya nak belanja kawan-kawan ofis.. nampak cucur udang tu macam sedap je... order la beberapa keping cucur udang .. ada pula cekokok pisang .. oder lagi.. ketika kiraan bilangan cekodok dibuat ada pula pertanyaan dari pembeli lain harga cekodok tu... dah hilang pula bilangan yang akak kira... kira sekali lagi...



Khamis, 8 Disember 2016

Sebelum mendaki Fraser Hill

3 tahun yang lalu.. susah benar nak mengolah ayat ha ha..
Sebelum mendaki .. singgah untuk clearkan tangki .. isi tangki lagi.. Stesen ni ada backyard garden... menyibuk la akak skodeng... snap sana sini.. siap mohon dengan penjaga stesen untuk keratan ros jepun.. bila dah jalan nampak pula yang warna peach tu..

macam-macam ada


melepas ..tak perasan ada warna ni.. tak pe la.. sempat juga snap


tak ingat bangunan apa.. bukan masjid ..

pink batik katanya

putih bersih

pink pink pink bougainvilla

terima kasih pada insan ini sudi berkongsi keratan.. tersangat baik hati jaga customer sebenarnya ada je pokok-pokok ni.. cuma suka asalnya dari kawasan ini.. 

lama diaorang ni mengosongkan tangki.. akak buang masa dengan bogen-bogen ni.. the inside of bougainvilla.. dapat warna belang-belang tu

Rabu, 7 Disember 2016

Jasminum nitidum - angelwing jasmine

Jasminum nitidum – Angelwing Jasmine


Baru dapat kenalpasti namanya.. Perolehan dari Mak Tom.. Semasa beli je dah lebat berbunga .
Pindah ke laman biasa.. kemudian dibawa balik rumah kayangan.

 waktu w
aktu akhirnya di sini.. bertahan hampir dua tahun

Jadi passenger belakang.. arahan pemandu hi hi.. haila anak..


# selepas dia pergi.. #Hari Kelahirannya

Selasa, 6 Disember 2016

Cencaru sumbat kelapa berjintan

Setelah 30 tahun berlalu.. belajar semula mengolah juadah ni dari bonda tercinta.. malangnya resepi dan petua dah terhilang gara-gara whatsapp yang asyik diupdate.. dan tukar fon baru..  malas pula belajar cara nak recover.. 

Isnin, 5 Disember 2016

Gap Fraser Hill

Sunyi juga dekat gap ni.. penat mendaki jalan yang berbelok-belok allahyarham En Boss mengajak kami semua meluruskan kaki sambil mengurangkan tangki.. berebut-berebut untuk ke toilet.. air toilet yang sejuk macam kat Hentian Titiwangsa tu.. lepas tu pekena pula air panas dan mihun sup sebelum mendaki lagi ke destinasi akhir di Frasers Hill..

Tak mau ice.. air panas je.. cepat je sejuk disini.. 




PS: sesambil diaorang minum akak merayau kawasan sekeliling.. cari tumbuhan liar untuk disnap.. dapatla anak pokok impatien yang tumbuh liar ditepi tebing dan dicelah kerb jalan.. 

#sebelum dia pergi

Ahad, 4 Disember 2016

Kehidupan diteruskan

Pokok delima yang dibeli dari Rose SM.. masih hidup.. meneruskan kehidupan selepas selepas ditebang hingga kepangkal oleh si pemotong rumput.. pokok ni dah berbunga tau.. rasa geram bila pokok yang dah elok naik dicantas... sehinggakan akak berkata dalam hati.. dia upah bangla ke potong rumput .. pokok delima pun tak kenal..

PS: bonda dah discaj.. pengumuman discaj pagi .. officialy naik kereta tinggalkan hospital pukul 6 petang lebih kurang..naya betul.. masih dlm keadaan lemah ..

Selasa, 29 November 2016

Lantana Jingga

Di fl ni ada juga lantana jingga.. rimbun dipagar hadapan.. buat masa ni tinggallah mereka buat sementara waktu kerana bonda masih dihospital.. masih demam.. tengahari buat endoskopi.. macam tersiksa dia dihospital dengan prosidur dan rutin hospital... setiap hari diambil darah.. ditambah darah bila tak cukup.. antibiotik yg paling kuat namun demam tetap menjengah 2 kali sehari... 37.5 hingga 38 darjah.. semoga bonda tabah menghadapi kesakitan-kesakitan yang menjengah

Lantana dibelakang rumah



#hari ke 8 dihospital, bersiaran di hospital

jom

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)