Ahad, 15 Oktober 2017

Lulu anak Cici dan Luna

Lagi anak Cici dan Luna.. warna bercampur2 jingga, perang .. maknya hitam legat dan bapaknya belang putih dan jinggga keperangan lembut.. semuanya kuasa Allah..
 Lulu ada tanda di dahi.. sekarang dah jadi warga Ipoh balik KL time raya.. 

asalnya peneman Mak Teh sekarang jadi peneman keluarga Mak Lang, Kakakyin sekeluarga..berkawan dgn Brad yang manis tapi garang tapi manja.. ekornya tak berapa kembang akibat tabiatnya menjilat ekor.. ada hair ball dalam tinjanya... jgn sampai  tercekik keluar  muntah .. dibandingkan dengan ekor Brad ekor Lulu kuncup je.. ekor Brad cantik kembang..

Lulu balik KL raya haji hari tu



Komen Blog yg di lawati:
1. Tq Cik Azz sharing link benih
2. Kak Mala nak order jambu tut tu..

Jumaat, 13 Oktober 2017

Sewaktu menunggu

Sewaktu menunggu diambil oleh anak-anak untuk balik ke rumah almarhum bonda.. sempat merakam suasana sekolah.. pekebun sekolah rajin belai bunga.. jumpa pula buah saga di hari orientasi HS.. masa ni lebih kurang seminggu almarhum bonda pergi.. masing-masing yang punya anak akan bersekolah bertebaran keluar rumah untuk urusan persediaan sekolah.. sesiapa yang nak menziarah masa tu tak sempat kami nak bertemu.. maaf kan kami..




Selasa, 10 Oktober 2017

Memandang keluar..

Awal tahun diserang denggi. Demam seminggu.. platlet turun dan turun.. doktor suruh masuk wad.. selepas 12 malam baru dapat katil di wad kasualti penuh dengan anak2 yang demam panas.. silih berganti masuk..  ada yg patah tangan dan macam2 hal untuk mendapat khidmat para doktor.. dari pukul 3 ptg hingga selepas tengah malam.. stress jadinya

Menikmati pandangan diluar sana dari katil hospital.. kebosanan kadang-kadang melanda hati.. ditemani HS.. siang dia berada di luar wad.. malam dibenarkan menjaga Omma nya ..
3 hari 2 malam  disini.. Allah beri sakit.. alhamdulillah musibah yang menimpa dilalui dengan sabar... tiba masa ianya berakhir.. time nak check out paling ngeri.. badan masih lemah kena jerit dgn nurse yang dapat arahan dari ketua nurse untuk segera kemas dan kosongkan katil.. walhal time tu ada training utk guna peralatan yang dibekalkan... bengang jadinya sampai spontan gak menjawab kat nurse tu... cepatnya nak halau saya keluar hospital.. dia jawab pula .. arahan dari yang berpangkat.. masyaaAllah sabo je la.. sebelum keluar wad kami saling bermaafan.. dia siap maklumkan agar bersedia untuk menunggu lama di bilik pelepasan

Betul di bilik pelepasan.. macam kena kuarantin juga... cram... ramai yang di discaj duk dalam bilik yang kecil tu.. teringat almarhumah bonda yang melalui keadàan yang sama.. rasa belas di hati.. orang tua rasa terseksa di hospital .. nak keluar lagi rasa terseksa.. nak tunggu semua proses selesai lama.. ada kes patient warded semula sebab lama menunggu.. harus banyak kesabaran..

Walau apa pun terima kasih diatas perkhidmatan yang diberikan..

Perjalanan dari bilik pelepasan dengan wheelchair yang ditolak oleh anakanda sulong.. kesian dengan dia.. sambik akak memangku hamper yang besar dan berat.. sampai sesat .. ki ki ki.. sukar juga ke kaunter pembayaran dan farmasi .. dulu keluar hospital gendong dia selepas bersalin.. kini dia pula yang uruskan mak keluar hospital.. Semoga terusan mendapat keberkatan dari Nya..





Ahad, 8 Oktober 2017

Labu Jepun Cameron

Harga boleh tahan mahal.. rasa kureng dari labu kampung... atau sebab simpan lama rasanya jadi kurang wallahualam.. beli minggu pertama September.. minggu pertama Oktober baru nak jadi lauk.. minggu yang diantara minggu2 ni masak labu di fl.. satu famili dah suka labu... adik yang tengah pun selalu masak labu juga... bila dia ada akak tumpang makan jee..

Entah berapa kali dah masak juadah labu... tiap2 minggu .. lepas ni mungkin akan berkurang aktiviti memasak.. 

dah hujung tahun.. sasaran untuk berpindah pula.. banyak yang nak kena kemas.. termasuk nak angkut pasu dan tanah .. almaklumla duduk di rumah kayangan ..  akak jadi tuan tanah yang berplastik-plastik tu... dan anak2 pokok lagi.. kena angkut  yang lain dulu.. pokok2 kemudian..

Mengancam betul warna..

Keras yang amat nak membelahnya.. biji yang besar dan keras menyukarkan kerja membelah walaupun saiz buah ni cinonet..


Dua biji labu.. penuh takat tiga suku periuk.. HS pun dah mula suka labu..


Harga dua biji

Tengok ukuranya tu..

Komen kepada blog yang dilawati kerana akak dah tak boleh masukkan komen kawan2 dan tak reti nak rectify benda2 ni..

1. Blog Kebun Bahagia Bersama.. Rajin Diana berjalan bawa anak2.. seronok dapat island hopping di kampung halaman.. semasa akak ke KK dulu dapat tengok kampun air dari hotel aja..

2. Blog Green Eyes Kak Mala.. bila hujan melimpah ruah timbul masalah juga.. semoga semuanya terkawal... cantik cosmos tiga bersaudara tu

Sabtu, 7 Oktober 2017

Miang kam

Pertama kali makan.. sedap.. daun kaduk tu pun 1st time rasa.. 2 hingga 3 kali berulang.. tak jadi kerja pulak.. kawan2 rajin membeli.. akak tumpang sekaki mengirim sebekas..



Sabtu, 30 September 2017

Lemon dan kunyit

Update atas lemon yang dipindahkan semasa raya puasa hari tu.. alhamdulillah cuaca yang hujan dari masa ke semasa membantu pertumbuhannya.. bersaing-saing tumbuhnya dengan cik kunyit yang cinonet hari tu.. sesaja cucuk sekali.. ingatkan kantoi sebab keadaannya yang tidak sempurna.. alhamdulillah menjadi..


Ruela Pink

Cuti awal tahun Maal  Hijrah 1439.. sampai di sini disambut dengan meriahnya bunga ruela pink yang datang  dari Kemaman Terengganu.. dua-dua pasu berbunga.. ingatkan dah merajuk..



Sabtu, 23 September 2017

Golden Langkawi Melon

Saja-saja nak cuba.. beli sebiji.. manis dan bersari... cuba juga semai bijinya.. bernas juga.. nanti akan dikongsi fotonya..



PS: Selesai hadiri persidangan.. lelah juga pihak urusetia.. mlm tu diberitakan ada yang dimasukkan hospital.. semoga beliau segera sembuh.. mungkin kepenatan dan stress dengan susunan jadual yang ketat.. ilmu pengukuhan diri berkaitan perkongsian dari topik berkaitan tirai besi..

Isnin, 18 September 2017

Abuk-abuk

Kuih tradisional.. lagi sedap kalau almarhum bonda yang buat... ysng ni sedap juga.. dapat juga menghilang kerinduan pada masakan almarhum..



Ahad, 17 September 2017

Daun hempedu bumi pahit

Daun hempedu bumi pahit.. tengahari semalam perut memulas dan pening2.... cepat2 balik rumah masuk toilet.. selepas tu mula la badan seram sejuk dan terusan menggigil diselang seli dengan ceri beri... berselimut tebal pun menggigil2.. sebelum tu dah minta daun ni dari adik Teh.. nawaitu nak makan daun sebab pening.. kunyah sehelai daun ni dan tolak dengan air mineral... malam ada rasa kurang demam.. untuk ceri beri akak makan telur rebus 2 biji.. alamak HS rebus kurang waktu.. lembek sikit.. telan aje la... alhamdulillah hari ni makin sembuh

Syukur sangat Allah kurniakan daun ni.. esok ada Persidangan.. harap untuk sihat berterusan...

jom

Arkib Blog

Label

#sebelum dia pergi selama-lamanya (1) 1 Mei - 12 Mei (1) 10 malam terakhir (1) 16.8.1988 (2) 16.8.2014 (1) 4.8.2013 (1) 4.8.2014 (2) 5 Januari (2) abang (1) adik (2) adik comel (1) african lily (2) Ah So (1) Ahad (1) Akar Dani (1) akhir (1) aksi (1) allamanda (1) Allan's Water (1) Aloe Vera (1) alu-alu (1) Amarillys (3) amra (1) anak (2) Anak bendir singa (1) anak pokok (3) Anak pokok delima (1) anak pokok lemon (1) Angle Loofah (1) angsa (1) anjing comel (1) anniversary (2) apa (1) Apa ada di Negeri Sembilan (3) apa? (3) area (1) Asam jawa (1) asam keping (2) asin-asin (1) asparagus (1) Awan (3) Bahau (3) Baja (1) balik kampung (3) balung ayam (3) bangun-bangun (2) basil (2) Batu Feringghi (1) batu karang (1) baung (1) bawal goreng (1) bawang (1) Bayam malabar (3) bayam malabar di Seremban (5) bayam malabar merah (5) bayam merah (1) bayan (1) bazar Ramadhan (1) bekal (1) belang (1) belang biru (1) belangkas (1) belimbing buluh (3) bendi (2) bendi emas (2) Bendi Singa (2) BendiOP (1) benih (1) benih dari Tanam Sendiri (1) benih kacang panjang renek (1) benih lemon (1) benih purple ipomea (1) berbunga (1) berembang (1) berkembang (1) berkilau (1) bersusun (1) besar (1) betik (1) betina (1) Bharat Tea (1) biak (1) birthday (1) blue diamond (1) blueberry (1) bonsai (1) bougainvilla (2) bougen-bougen (1) brindle berry (2) BTR (1) buah (4) buah apa (1) buah canistel (1) buah kari (1) Buah kristal (1) buah kuning telur (1) buah letup-letup (2) buah melaka (2) buah oren (1) Bubur nasi (1) buih ombak (1) Bukit Putus (3) buku gergasi (1) bulan (1) buluh jepun (1) buncis (1) bunga (32) bunga akarsom (1) Bunga Apa (6) bunga bongor (1) Bunga delima (1) Bunga halia bara (1) bunga hempedu bumi (1) bunga impatiens (2) bunga kangkung (1) Bunga Kertas (4) bunga kobis (3) bunga kuchai (1) bunga kuning (1) bunga maman (1) bunga matahari (1) bunga petola (1) bunga pukul 4 (1) bunga putih (4) bunga rambutan (1) bunga raya (3) Bunga raya pink (1) bunga rose jepun (2) bunga susun kelapa multipetal (1) Bunga Tahi Ayam (1) bunga telang (3) bunga timun tikus (1) Bunga Tisu (2) bunga ulam raja (1) burgundy (2) burung (1) burung hijau (1) butterfly (1) BWH (1) cabbage (1) calamansi (3) cambah (1) cambahan (2) Cambahan pulasan (1) Cameron Highlands (20) campak-campak (3) carnation chabaud (1) Carrot Paris Market (1) catatan (1) Cemomoi (1) cempaka putih (1) cendawan (1) cendawan busut (1) cerita burung (1) chayote (1) Cherating (2) chinese amaranth (1) chinese celery (2) cili api (3) cili besar (3) cili campak-campak (3) ciput (1) coriander (2) Cotton Rose (1) crinum asiarum (1) crossandra (6) crossandra hijau (4) CROSSANDRA infundibuliformis (2) crossandra peach (1) Crossandra undulifolia Shamrock (1) Cuaca (3) cuaca panas (1) cubaan (2) cuban oregano (1) cuti (1) Dahlia (9) Dataran Merdeka (1) Daulat Tuanku (1) daun (1) daun bawang (1) daun bebuas (1) daun gelugur (1) daun pandan (2) daun pisang (1) daun puding (2) daun selom (2) daun sesemut (1) Dedaunan (1) delima (2) demam (1) destinasi (1) Diana (1) Dill (1) dill berbunga (1) dipejabat (1) duit (1) durian (1) durian belanda (1) east india rosebay (1) Ecbolium viride Family: Acanthaceae Green Shrimp (1) edible (1) Egyptian Star (1) Eidul Adha (1) En. Jusz (1) epal (1) etnobotani (1) eve (1) evening sunflower (1) facebook (1) facemask (1) Family Day (1) Family: Acanthaceae (4) favourite photo (1) Februari (1) Fiji (3) Firecracker Flower (1) Flokoli (7) fragrance (1) Frasers Hills (4) fullhouse cherry (1) gelam pasir (1) gelugur (1) Generasi kedua (1) generasi ketiga (1) Giant sunflower (2) gladiolious (3) gladious (2) Gold Coast (1) green crossandra (4) Green Ice Crossandra (5) green parade (3) Green Shrimp (4) gula melaka (1) gulai (3) gulai betik muda (1) gulai maman (1) Gunung Angsi (1) hadiah (1) Hadramawt (2) hairy basl (1) halau (1) halus (1) Hari Kebangsaan (1) harum sundal malam (2) hasrat (1) Hawa (1) helang (1) Hentian Taiping (1) Herba (6) hijau (4) HS (3) hujan (1) iftar (2) ikan (1) ikan bolos (1) ikan senangin (1) ikan tenggiri (1) impatien (2) impatiens Cameron (1) incomela (1) Ipoh (4) Ipomea Variada Mixed (1) Jadual Baja (1) jalan raya (1) Jalan-Jalan (1) jam (1) jambu (1) James Wong (1) Janda Baik (2) jantan (1) Januari (1) jawapan bunga apa ni (1) JB (1) jelawat (1) jeliti (1) jenis (1) jerebu (2) Jeremin (1) jeruk Pak Ali (1) jom (3) juadah (1) kabus (2) kacang buncis heirloom-Royal Burgundy (2) Kacang Buncis Renek (1) kacang panjang (4) kacang raya (1) kacang tanah (5) Kailan (2) Kailan 55 (2) Kak Teh (6) kaki Frasers Hills (1) Kampung (1) kangkung (5) kanser (1) Kapsikum Merah (1) Karipap Rusa (1) kaya (1) Kebun Bahagia Bersama (1) kebun sebelah (1) kedondong (5) kedua (1) kelepung (1) kelicap (1) Kemaman (1) Kemangi (2) kembar (2) Kemerdekaan (1) kemuning (1) kemunting cina (1) kenangan (1) kepanasan (1) Kerangai (1) kerapu (1) keratan batang (1) kerdas (1) kerepek raya (1) kering (1) kerinting (1) ketam (3) ketayap (1) ketiga (1) ketumbar (2) keumbar (1) KIK (1) KL (1) klia (1) kobis (1) Kobis Awin (2) Kobis Bunga (1) Kobis Cina 636 (2) Koleksi (1) Korban (1) Korea (1) Koya (1) krisis air (1) Kuala Pilah (1) Kuantan (2) kucing (1) kucing BIL WAL (1) kudup (2) kuih kelepung (1) kuncup (1) kuning (3) kupu-kupu (1) kursus (1) labu botol (2) lada merah (1) Lailatul qadar (1) lama (1) Langkawi 2013 (1) Lantana Camara (1) lappy baru (1) latarbelakang (1) layu (1) lebah (2) Lekas Highway (1) lemang tepung (1) Lemon (2) Lemon Basil (6) lempuyang (1) lettuce (2) letup-letup (1) liar (7) likoh (1) Lili (1) lily (1) limau kasturi (3) love (1) lunch (1) luruh (1) main (1) Mak Ngah (1) makan-makan (1) makan-makan dirumah MABA (1) makisar (1) malabar (1) malabar hijau (1) malabar merah (1) malabar tamarind (1) mamak (1) maman (1) Maman Hantu (1) mandi laut (1) mangga (1) mangga telur (1) mangun (1) marigold (1) markisar (1) Mary Washington (1) masak-masak (5) masakan (2) Masjid (1) matahari (2) Melaka (2) melepas (1) melor (1) Menang (1) Menara Condong (1) mengkudu (2) menyorok (1) merah (2) mesra (1) MH370 (1) Mi Kari (4) Minah Kangkung (1) misteri (1) ML (1) Morib (1) Moss Rose (1) motivasi (1) mulberi (1) muraya (1) musim bunga gugur (1) musim hujan (1) Musim kering (1) musim panas (1) musim sejuk (1) Nak senang (2) Nano (1) nasi arab (1) nasi ayam kunyit (1) nasi goreng (1) Nasi Goreng Kampung (1) Negeri Sembilan (4) niat (1) noni (1) November (1) Nudabuffy (1) nyamuk (1) nyonya (1) ofis (1) Ogos (1) onde-onde (1) ondeh-ondeh (1) Orac (1) oren (1) Origin: India and Malaya (4) orkid (1) Padang Besar (1) pagi (1) panas (1) pankek (1) Pantai Mak Nik (1) Pantai Teluk Mak Nik (1) paragliding (1) Pasar (1) Pasar Tani (6) patin (1) pauh (1) peach (1) Pecah kaca (1) pegaga (2) pejabat (1) pelawat (2) peluang (1) pemandangan (1) Pemusnah (1) Penang (1) pencen (1) penyu (1) perkembangan (1) perubahan (1) pesona (1) Petai (1) Petaseh (1) petik (1) petola (8) petola pertama (1) Petua (1) petua elak gigitan nyamuk (1) Pindah (1) pink (6) Pink Lady (1) pisang (2) pokok (2) Pokok anak burung (2) pokok apa (1) pokok kari (1) Pokok kayu putih (1) Port Dickson (4) Pos Betau (1) proses (1) puasa (2) pucuk daun kunyit (1) pucuk paku (1) pudia (1) pudina (2) puding (2) pulang (1) Pulau Pinang (1) puncak kejayaan (1) purple (2) pusingan (1) putih (2) putu bambu (1) que (1) Rabu (1) racik (1) rama-rama (13) Rama-rama cantik (1) rama-rama putih (1) Ramadhan 2014 (3) Ramadhan 2015 1436H (1) Rawang (1) raya (6) rebung (1) rebus (1) red fiery (1) Red Romain (2) Rembau (1) Remis (2) rempah (1) rendang (1) rendang ayam pencen (1) renek (1) rerama (1) Ringlet (2) ros (1) Ros Jepun (2) Rose Jepun pink (1) roselle (2) royal (1) Sabah (1) Sabtu (1) Sage (1) Sagu (1) Sakit (1) Sakura Malaysia (2) salad (5) Salad Merah (1) sambal (1) sambung nyawa (2) santai-santai (1) Sapaan (1) saujana (1) Sawah (2) sawi (3) sawi bunga (1) sawi bunga Shanghai (3) Sayur Meranti (1) Scalloped Yellow Patty Pan Squash (1) scalloped yellow pattypan squash (1) Sejarah (1) selepas musim hujan (1) selom (1) semai (1) semaian (6) semaian dari benih (1) semangat (1) sembilang (1) semua menjadi (1) Senanti (1) sendu (1) Senduduk (1) sepulih (2) serangga (2) Sg. Lembing (1) Shanghai (3) sinaran (2) sinaran pag (10) sinaran pagi (3) Siput (2) slugs (1) SMA Nazrin (1) sorok (1) Species (1) spesis (1) spider lily (1) status (1) Strawberi (4) strawberi alpine reugan (2) strawberry (1) Strophanthus gratus / Rose Alamanda (1) Stulang Laut (1) sugarloaf (1) sulur (1) sunflower (2) sunrise (1) sunset (1) susu cair (1) sweet basil (1) Sweet Basil Genovase (1) Syawal 2012 (1) Syawal 2013 (1) talapia (1) Taman Botani (1) Taman Botani KL (3) Tanam Sendiri (2) Tanjung Dahan (1) taragang (1) tauliah (1) teh (2) teka-teki (1) Tekoma (1) Teluk Intan (1) tenggek burung (1) tepak sirih (1) tepi jalan (1) Teratak Zaaba (1) terung (3) terung belanda (3) Terung Giant Naga (1) thai basil (1) timun jepun (2) timun mini (1) timun tikus (2) tisu (2) tomato (3) Tomato Ceri Full House (3) tuai (4) tuaian (8) tuber (1) tulbaghia (2) tunas (1) tunjuk (1) tunjuk langit (1) tupai turun (1) turquoise (1) Turquoise Crossandra (4) Turquoise Crossandra Origin: India and Malaya (1) ulam (3) ulam raja (4) ulangtahun (1) ulat bulu biru (1) ummuaidan (2) ungu (6) Unik (1) update (6) vemma (1) vinca (1) walking iris (1) wangi (1) warna (2) Warna alam (2) warna jingga (1) warna kedua (1) warna putih (1) water spinach (1) watermelon radish (1) wild impatien (2) wishlist (1) yakon (1) Yellow Pattypan Squash (1) Zaaba (1) zinnia (5) zucchini (1)